Brotten minskar men otryggheten ökar.Foto: Johan Nilsson / TT
Brotten minskar men otryggheten ökar. Foto: Johan Nilsson / TT

Färre brott men större otrygghet

Professor: "Ungdomarna har anammat ett nytt skötsamhetsideal"
2:01 min

Brottsligheten i Göteborg har minskat den senaste tioårsperioden, mätt i antalet anmälda brott . Trots det ökar oron.

Detta enligt en rapport som presenterades idag av Polisen, Göteborgs stad och Göteborgs Universitet.

– Det dödliga våldet ligger stabilt på samma nivå. Ungdomar begår färre brott för att de är ute mindre och sitter mer med internet och att deras värderingar förändrats mot ett nytt skötsamhetsideal,  tror professor Sven-Åke Lindgren som också ser att Göteborg, trots skottlossningar och annat, blivit en bättre stad att leva i.

– Andra anledningar kan vara att andelen pengar i samhället har minskat i och med internet och betalkort används så mycket. Dessutom kan den ökade kameraövervakningen ha bidragit till antalet brott har minskat.

Pojkar i 20-25 årsåldern som är mest utsatta då de till exempel är ute och festar i centrala Göteborg. I siffror så har brottsligheten minskat från 20 000 anmälda brott per hundratusen invånare 2002 till 17 500 år 2013. Till exempel personrån och bilinbrott.  

De flesta brotten sker i just centrala stan, på fredagar och lördagar och under den ljusa och varma tiden på året. Män och kvinnor drabbas ungefär lika fast av olika typer av brott och allt färre ungdomar begår brott.

– Men paradoxalt har oron och otryggheten bland allmänheten inte minskat utan kanske tvärtom ökat under senare år, säger Sven-Åke Lindgren professor i socialt arbete vid Göteborgs Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".