Martin Fredriksson är allmänläkare i Västra Götaland. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.
1 av 2
"Behovet är ju stort och växer", säger allmänläkaren Martin Fredriksson. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.

Testar verktyg som kan halvera kötider i primärvården

"Behovet är ju stort och växer"
2:10 min

Ett nytt sätt att snabbare lotsa patienter genom primärvården kan komma att halvera väntetiden för patienter i premiärvården. Det menar en av doktorerna bakom det databaserade sökverktyg som just nu används på försök i Västra Götalandsregionen.

Det databaserade sökverktyget gör att kan läkare se var väntetiden är kortast, till exempel för patienter som behöver röntgas eller undersökas av en specialist.

Doktor Martin Fredriksson har varit med och utvecklat metoden. Han berättar för Ekot att det till exempel kan innebära att en patient med axelproblem, som är i behov av en specialistbedömning från en ortoped, själv på ett enkelt sätt kan söka sig fram.

Patienten går, med hjälp av det databaserade sökverktyget, in under kategorin mottagning och väljer ortopedi. Där kan patienten sedan själv se vilka mottagningar som finns och vilka väntetider de har.

– Man ser också här att om man väljer "fel" mottagning så kan patienten få vänta i 20 veckor, medan man kan få samma undersökning gjord efter sex veckor, utan att man behöver lämna landstinget. Det här är fortfarande på samma ort, säger Martin Fredriksson.

Systemet bygger på att vårdgivare regelbundet rapporterar in sin aktuella väntetid till databasen, så läkaren enklare kan välja den lämpligaste kliniken åt sin patient.

Idag får många patienter vänta i onödan när vårdcentralen inte har aktuella uppgifter om väntetider och tillgänglighet hos dem man remitterar till. Det leder ofta till att remisserna går till samma ställe, som då får längre väntetider.

Det nya verktyget kallas "remittera.nu", och har hittills prövats på flera vårdcentraler i Västra Götaland.

Men det skulle också kunna användas på nationell nivå, i synnerhet med tanke på den kommande nya patientlagen som bland annat ger rätt att söka över landstingsgränser, menar Martin Fredriksson.

– Då kunde man tillsammans med patienten kunna kika in i grannlandstinget och se om det var möjligt att få en undersökning eller behandling gjord snabbare, vilket ju skulle vara till gagn för alla, men framförallt för patienten vilket är det viktiga, säger han.

Det här har du jobbat med i flera år, varför har det varit så svårt att lansera det?

– Det här är ju ett kliniskt problem som kanske inte alla riktigt förstår att det finns. Det bygger ju på att hålla ordning och reda på de resurser vi har. Behovet är ju stort och växer i takt med att vi får en äldre befolkning som behöver mer vård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".