Anna Ryding, fritidsledare på Svartedalsskolan.
Anna Ryding, fritidsledare på Svartedalsskolan.

Fördomsfulla ofta våldsammare

Hör Kalle Knutsson och Mila Kutlija om manligt och kvinnligt
1:37 min

Ny forskning visar att unga som har stereotypa åsikter om vad som är manligt och kvinnligt också är mer benägna att begå våldsamma eller kränkande handlingar.

Det visar en undersökning som Myndigheten för ungdoms-och civilsamhällesfrågor, tidigare Ungdomsstyrelsen, gjort bland över 2 000 unga. Så här säger några unga:

– Vi har ju den idealbilden om hur killar ska vara och hur tjejer ska vara. Killar ska vara väldigt manliga, tuffa och tjejer ska vara lite ödmjuka och så vidare. Det säger Mila Kutlija.

– Enligt samhället ska killarna vara de här tuffa och knuffa runt lite. Tjejerna ska stå och skratta och kolla på. Det är väldigt mycket om någon som de inte enligt samhället borde vara blir de ofta utstötta. Det enligt Kalle Knutsson.

I den nya forskningen har man tittat på hur just stereotypa föreställningar om könsroller och en negativ bild på jämställdhet förhåller sig till våld och kränkningar.

De kom fram till att de killar som är negativa till jämställdhet och har stereotypa åsikter om könsrollerna löper 3,2 gånger så stor risk att begå våldsamma eller kränkande handlingar och för tjejer ligger den siffran på 2.5 gånger.

Forskningen visar också att faktorer om var man bor, vilken bakgrund man har och föräldrarnas utbildningsgrad inte spelar någon roll. Anna Ryding jobbar som fritidsledare på Svartedalsskolan på Hisingen.

– De är en del av samhället som vi alla lever i som vi vuxna också är med och upprätthåller där det finns föreställningar om vad tjejer får göra och vad killar får göra.

– Det är sorgligt att våra pojkar ska fostras till att ha så nära till våld som redskap eller våld som konflikthantering och det tycker jag man märker här på skolan att det är normaliserat, det är så man gör för att försvara sig eller för att klara av konflikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".