Psykologiprofessor Pär Anders Granhag. Foto: Hugo Hellman/Sveriges Radio
Psykologiprofessor Pär Anders Granhag. Foto: Hugo Hellman/Sveriges Radio

FBI-pengar går till forskning i Göteborg

"Det handlar ju inte om några hemliga rapporter"
5:51 min

Sedan 2011 har man på psykologiska institutionen på Göteborg universitet bedrivit forskning kring förhörsteknik med ekonomiskt stöd från amerikanska FBI.

Fem miljoner kronor, så mycket pengar har FBI bidragit med till forskning om förhörstekniker på psykologiska instutionen på Göteborgs universitet. Forskning syftar till att stoppa terrorism genom att utveckla tekniker för att bedöma om personer ljuger om sina planer. 

Att FBI står bakom projektets finansiering är inte helt oproblematiskt menar vissa kritiker, bland annat Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap. Han säger till Västnytt att även om finansiären inte säger direkt vad man ska forska på finns det en risk att man anpassar sig för att passa deras agenda. 

Men den kritiken håller inte Pär Anders Granhag, psykologiprofessor och ledare för projektet, med om.

– Det är klart att det finns ramar för utlysningen, men vi har ju forskat kring de här frågorna i 15 års tid så det är bara en fortsättning på vårt arbete, säger Pär Anders Granhag. 

– Om vi i Göteborg har kompetens att bidra till mer rättssäkra, effektiva och etiska förhörsmetoder, ska vi inte göra det då? 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".