misshandel slag slå våld
Foto: Arash Mokhtari

Våldsförebyggande arbete behövs i Göteborg

Hör Jennifer Bohlin om hur Göteborgs kommun tänker
1:33 min

I Göteborg behövs det mer våldsförebyggande arbete det menar Jennifer Bohllin som jobbar med jämställdhetsfrågor på Stadsledningskontoret i Göteborg.

Könsstereotypa åsikter och negativ bild på jämställdhet är något som leder till mer våld bland unga, det visar ny forskning. Det avslöjade vi igår och berättade att ett fåtal kommuner nu drar igång pilotprojekt för att förebygga våldet.

– Vi har ju sett att det finns ett glapp på en väldigt övergripande nivå, när man tar fram både nationellt men delvis här i staden också när man tar fram program och planer som är brottsförebyggande och handlar om våld i nära relationer att de insatser och förslag som man föreslår ofta handlar om om insatser där våld redan har skett och där man behöver satsa mer på att jobba mer med våldsutövare i ett tidigt skede för att motverka att våld uppstår.

Det nya våldsförebyggande arbetet som exempelvis Borås,kommer att arbete med innebär att man på skolor och också förskolor jobbar med genus och ta bort stereotypa könsroller. I Göteborg har man också börjat snegla på det området när det gäller just genus så man kanske är lite inne på samma spår även om man inte ingår det här pilotprojektet.

– Vi har ju fått ett uppdrag ifrån kommunstyrelsen att utifrån tidigare uppföljningar av program för hållbar jämställdhet också kopplat till uppföljningen av Göteborgs stad undertecknat av CMR deklarationen så har vi sett ett antal utvecklingsområden som vi har fått i uppdrag att konkretisera och då är det här ett sådant område där vi kommer försöka täcka upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".