Samira Osman elev Svartedalsskolan
Samira Osman elev Svartedalsskolan

Nytt sätt att förebygga våld

Samira Osman: "Hur tjejer ses i samhället är att de ska ha tjejiga kläder"
1:41 min

Ny metod för att förebygga våld introduceras i par kommuner i Sverige. Metoden går ut på att jobba mycket med att gå ifrån traditionella könsroller.

Trettonåriga Samira Osman beskriver hur tjejer och killar ses i samhället.

– Hur tjejer ses i samhället är att de ska ha tjejiga kläder på sig, att det är de som ska vara tysta i klassrummet till exempel. Killar ska vara de här modiga och det är de som är stökiga i klassrummet, säger Samira Osman. 

Det är några barn på rast på Svartedalskskolan, killarna jagar varandra å drar i varandra och tjejerna står i ena hörnet och pratar lugnt och stillsamt med varandra. Det verkar stämma in på den beskrivningen som Samiras Osman beskriver av de traditionella könsrollerna. Det är den synen man vill ändra i de nya satsningen för att förebygga våld.

Sedan 2011 har flera olika regeringsuppdrag rullat igång som gäller just detta. Enligt undersökningen som Myndigheten för ungdoms och civilsamhällsfrågor, Unga och våld, så löper en ung man som har en stereotyp syn på könsroller och en negativ bild till jämställdhet över tre gånger så stor risk att utsätta sin omgivning för våld eller kränkande handlingar. För tjejer är risken något lägre 2,5 gånger.

Frida Forsling jobbar som Kurator på svartedalsskolan och landamärskolan och hon menar att de redan nu tänker mycket på genus och traditionella könsroller i deras arbete.

– Som professionell är man ändå människa och man ingår i ett samhälle som är styrt av normer, det är vi inte fria i skolan heller. Därför måste vi hela tiden synliggöra och prata och diskutera, menar Frida Forsling.

I bland annat Borås kommer en rejäl satsning att göras riktat till unga för att förebygga våld och sexistiskt beteende. Här ska man börja jobba med ett amerikanskt antivåldsarbete som går ut på att förebygga våld genom exempelvis mentorer.

Satsningen har slagit väl ut i USA och våldet i skolan där man jobbat på det här sättet har gått ner till hälften på 14 år

Peter Häggbom-Norrby jobbar också som kurator på Svartedalskolan och Landamäraskolan

– Det här nya sättet att arbeta med detta låter väldigt intressant, jag skulle gärna vilja höra mer om det. Vi vill jobba med den här typen av frågor så nya program och material är väldigt välkommet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".