Auschwitz Foto: AP Photo/Alik Keplicz
Auschwitz Foto: AP Photo/Alik Keplicz

Manifestation för förintelsens offer

"Tyvärr har vi historiskt vant oss vid att bli angripna"
2:00 min

2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag för Förintelsens offer och i dag samlas människor runt om i Sverige för att manifestera för demokrati och mänskliga rättigheter.


- Tyvärr har vi inte lärt oss så mycket av det som hänt, säger George Braun, ordförande i Judiska församlingen i Göteborg.

I dag för 70 år sedan befriades Auschwitz, ett av nazisternas största koncentrations- och förintelseläger, av sovjetiska trupper. I dag uppmärksammas det runt om världen, i Göteborg genom tal, musik och en utställning på Göteborgs universitets aula i Vasaparken.

- Vi har en situation där frågan om intolerans, rasism och antisemitism och annat är väldigt levande. Alla minns Paris för bara några veckor sedan där människor som har en väldigt dogmatisk syn och upplever att de som har en annan syn, de kan man skjuta ihjäl, säger George Braun.

Det är en manifestation 15.30-18.00 idag i Universitetets aula, Vasaparken, Göteborg

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".