Lina Engelbrektsson,  Kenneth Johansson och Rebecka Norrbrink. Foto: Hasse Andersson/SR
Lina Engelbrektsson, Kenneth Johansson och Rebecka Norrbrink. Foto: Hasse Andersson/SR

Ungdomar vaccineras mot rasism och intolerans

Ungdomar från Önnereds Handbollsklubb om sin resa till Auschwitz
4:45 min

Önnereds handbollsklubb har åkt 15 gånger till Auschwitz i Polen. Lisa Engelbrektsson och Rebecka Norrbrink var med på förra årets resa.

Lina Engelbrektsson  och Rebecka Norrbrink var i Auschwitz i våras. Dom fick se gaskamrar, kläder och andra personliga saker. Idag är dom med vid  samlingen för demokrati och mänskliga rättigheter, mot nazism och politiskt våld i Göteborgs universitets aula. 

– Det är en sak att läsa om det i skolböckerna, det blir en helt annan sak att komma dit. Allt blir så mycket mer verkligt. Man kan mer förstå vad som hänt, berättar Lina Engelbrektsson och Rebecka Norrbrink. 

– Det började 1999 när jag läste Göteborgs-Posten på morgonen. Då stod det om nazister som varit i den närliggande Påvelundsskolan och påstått att judeutrotningen aldrig hänt, att Auschwitz och Birkenau är en bluff.  Samma dag stod dom här renrakade pojkarna och delade ut flygblad utanför vår hall. Jag tog debatten och bad dom sedan gå vilket dom gjorde, säger Önnereds handbollsklubbs hedersordförande Kenneth Johansson. 

– På ett styrelsemöte senare i veckan kom vi fram till att vi skulle vaccinera våra ungdomar genom att genom att ge dom möjlighet att se det hela på plats. Dom första som åkte ner var pojkar som var födda -85. När vi såg hur påverkade dom blev bestämde vi att det här ska vi göra varje år och det har vi gjort sedan dess, säger Kenneth Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".