Foto: AP Photo/Karly Domb Sadof, File
Foto: AP Photo/Karly Domb Sadof, File

Hur mådde du när Facebook och Instagram låg nere?

"Det kan vara bra att se över vår relation till sociala medier"
1:38 min

Det blev många reaktioner världen över när både Facebook och Instagram låg nere en timme i morse. Sajternas haveri blev snabbt en världsnyhet och kanske får det oss att fundera på sociala mediers roll i vår vardag.

 Sajternas haveri blev snabbt en världsnyhet och Göteborgarna som vi pratat med märkte av det hela:

- Man är inne på det hela tiden, så man blir ju frustrerad, att det ska försvinna för alltid, säger en tjej som P4 Göteborg pratat med på stan idag.

Att Facebook och Instagram blivit en stor del av mångas liv blev förmodligen extra tydligt i morse när tjänsterna låg nere. Och frustrationen som uppstår intresserar psykologen Elisabeth Punzi från Göteborgs Universitet som har forskat på olika former av internetmissbruk:

- Det är en timma det ligger nere, men det blir en jättenyhet. Det säger ju någonting om hur stark det här är för oss människor. Det vi faktiskt är beroende av är sociala relationer och nära relationer. Man vet från forskning att just aktiviteter som utförs genom datorn där vi är i kontakt med andra, de kan vi bli extra fast i, de blir extra viktiga för oss, säger Elisabeth Punzi.

Därmed inte sagt att man är missbrukare för att man blir frustrerad när Facebook ligger nere. Men det kan vara en god idé att fundera på vad sociala medier gör med oss, menar hon.

Men inte alla låter sig påverkas av lite nertid på sociala medier. Av dem som P4 Göteborg pratat med på stan säger flera att de klarar sig bra utan sajterna.

- En dag eller två spelar nog inte så stor roll för mig, men om det blir en vecka eller nått, då får jag hitta på något nytt, säger en ung kille.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".