Snöskottande kvinna i knähög sno. Foto:Bertil Enevåg/TT Bild
Snöskottning - inget hemtjänsten ska ägna sig åt. Foto:Bertil Enevåg/TT Bild

För dyrt och krångligt låta hemtjänsten skotta snö

V:"Vi vill i första hand förstärka den lagreglerade hemtjänsten"
1:45 min

Det blir ingen hemtjänst med trädgårdshjälp för dem som är över 75 i Göteborg.

Ett försök har slagit väl ut, men kommunledningen säger ändå nej av praktiska skäl och för att det blir för dyrt.

– Att organisera verksamheten skulle bli väldigt omfattande och ganska krångligt. Vi vill stärka den lagreglerade hemtjänsten i första hand, så det är klart att det finns en ekonomisk dimension i det, säger Daniel Bernmar (V), nytt kommunalråd med ansvar för äldrefrågor i Göteborg.

I två år har villapensionärer över 75 år  i Torslanda och Biskopsgården kunnat få hjälp med lättare trädgårdsarbete, gräsklippning, snöskottning och sandning.

Tanken är att de med hjälp kan bo kvar hemma längre och att fall- och halkolyckor minskar.

Flera mindre kommuner, som Ale och några i Skaraborg, erbjuder möjligheten.

I försöket i Västra Göteborg har personer med funktionsnedsättningar i så kallad daglig verksamhet gjort jobbet och pensionärerna har betalat 100 kr i timmen.

Moderaten Jonas Ransgård tycker att yttre hemtjänst, som det kallas,  borde finnas i hela Göteborg.

– Försöket har tagits emot väldigt positivt. Det finns också vinster med att äldre människor inte tvingas flytta från sina hem, det borde inte vara någon större skillnad på om man behöver hjälp inomhus eller utomhus på tomten, säger Jonas Ransgård (M).

– Kan vi dessutom bidra till att människor som annars har svårt att komma in på arbetsmarknaden får en möjlighet att helt eller delvis jobba med detta så är det utmärkt, tillägger han.

Nu räcker det inte till med dem som har funktionsnedsättningar för att erbjuda tjänsterna i hela Göteborg. Och styrande partier vill ha kvar hemtjänstpersonalen i ordinarie uppgifter.

En upphandling av tjänsterna är för övrigt knappast möjlig, eftersom det kan vara otillåten konkurrens med privata trädgårdstjänster.

Så det verkar alltså vara kört med t.ex. snöskottning inom Göteborgs hemtjänst.

– Ja, i huvudsak är det det. Kommunen har inte befogenhet att göra den typen av sysslor om det inte finns särskilda skäl, säger Daniel Bernmar, V-kommunalråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".