En minnesbild på Nils Horner på dagens pressträff. Foto: Mikael Kulle/Sveriges Radio.

Agneta Ramberg: De kallas för PR-jihadister

"De har aldrig lyckats presentera några bevis"
2:31 min

Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg kommenterar uppgifterna om de två gripna personerna i Afghanistan som är misstänkta för att ha planerat ett terrorattentat mot ett utländskt företag. Personerna tillhör den grupp som tidigare tagit på sig skulden för mordet på Sveriges Radios Nils Horner.

Hur ska man värdera de här uppgifterna som har kommit från Afghanistan?

– Med stor försiktighet och stark skepsis vad gäller kopplingar till mordet på Nils Horner. Man säger från Kabul att de här två männen inte var misstänkta för modet på Nils och det råder starkt tvivel kring gruppens påstående att de låg bakom mordet. De har aldrig lyckats presentera några bevis för det och det har mötts med skarp skepsis från alla håll att de skulle legat bakom det. Till skillnad från talibanerna och andra jihadistgrupper som brukar komma med dels snabba hävdaden och anspråk om dåd de begått och de brukar också komma med övertygande detaljer som visar att de faktiskt gjorde det, säger Agneta Ramberg och fortsätter:

– Den här gruppen väntade ett helt dygn efter Nils död innan de sa att de låg bakom det. Och det var vid en tid när alla uppgifter om att Nils hade svenskt och brittiskt medborgarskap redan var kända, de hade funnits i medierna i ett helt dygn. Ingen såg det påståendet som trovärdigt. Det här är en grupp som är känd för vara vad en del kallar för pr-jihadister, alltså sådana som gärna gör anspråk på dåd och tar på sig dem för att få publicitet och finansiering.

Är det det som är gruppens syfte?

– Den är en utbrytargrupp ur talibanerna, en så att säga radikalare utbrytargrupp mot alla tankar på förhandlingslösningar och så vidare. Den anses varken stor, betydelsefull eller trovärdig. Den har begått en del dåd och de här två personerna som greps idag var, säger den afghanska underrättelsetjänsten, beväpnade och hade för avsikt att begå något slags terrordåd i Kabul.

– Men det här är inte en stor grupp, den anses som sagt inte trovärdig, och den är känd för att ta på sig saker som man inte tror att de har gjort. De två ledande ledarna sköts till döds i Pakistan i somras så på vilken nivå de som gripits nu är vet vi inte heller, säger Agneta Ramberg, Ekots utrikeskommentator.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".