Volvo XC90. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Volvo XC90. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Nu tillverkas nya Volvo XC90 i Göteborg

"Känns underbart att vi tillsammans kunnat bygga den här bilen"
1:38 min

Nu har serietillverkningen av den nya Volvo XC90 börjat och redan nu har över 10 000 beställt bilen. Den är på många sätt viktig bil för företaget och innebär att 1 300 personer ska anställas.

FILM: Se nya Volvon rulla av bandet.

Den första serietillverkade XC90 rullade i dag av bandet inne i Torslandafabriken i Göteborg, den var lite beigesilverfärgad – eller skinande sand som Volvo har valt att kalla färgen. Den stora suven är mycket viktig för Volvos framtid och redan har 12 000 order lagts på bilen.

Den nya XC90 har kostat många miljarder att utveckla och det är den första modellen på den nya plattformen som Volvo utvecklat på egen hand sedan Ford sålde företaget till kinesiska Geely 2010.

Dessutom är förhoppningen att nya XC90 ska locka tillbaka kunder i USA, där försäljningen minskade ifjol till skillnad från den totala försäljningen som ökade till rekordnivå, 465 000 bilar.

Den nya modellen XC90 gör också att Volvo ska öka produktionen i Torslandafabriken och för första gången på sju år ska man ha ett nattskift, det betyder också att företaget ska anställa 1 300 personer, något som P4 Väst kunde avslöja i oktober.

Rekryteringen har börjat och planen var att nattskiftet skulle vara igång i april, men nu pekar det snarare mot början av maj.

Nedgången i USA är dock ett fortsatt orosmoln och där finns förhoppningar om att den nya XC90 ska få de amerikanska bilkunderna att hitta tillbaka till Volvo.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".