Universitetsaulan vid Vasaplatsen i Göteborg. Foto: Peter Stenberg/P4 Sveriges Radio Göteborg
Universitetsaulan vid Vasaplatsen i Göteborg. Foto: Peter Stenberg/P4 Sveriges Radio Göteborg

Fler utländska studenter söker sig till Göteborg

"Visar att universitetet står sig i konkurrensen"
1:50 min

4500 internationella studenter sökte till något av Göteborgs masterprogram inför den här terminen. Det är en ökning med 16 % från i höstas. 

Även ansökningar från icke EU-studenter som måste betala terminsavgift ökar.

- Jag har en lista här där vi ser att det är studenter från ungefär 80 länder som har sökt sig till programmet, från hela världen. Det är i bokstavsordningen från Albanien till Österrike, så det är verkligen spritt, säger Karin Allard, programansvarig för master utbildingen Strategic Human Resource Management and Labour Relations.

Tidigare har all utbildning i Sverige varit gratis men sedan fem år måste utomeuropeiska studenter betala för utbildningen på samma sätt som på andra håll i Europa. Oron fanns då att studenter skulle välja bort Sverige.

- Internationellt är det ju så att universitet utomlands, där måste man betala för sig och då var ju frågan vad som skulle hända i Sverige när detta infördes. Men det vi ser nu eftersom vi har så hög del av internationella studenter, både betalande och icke betalande, det är ju att vår masterutbildning håller i konkurrensen, trots att man måste betala för sig, säger Karin Allard.

Nya antagningssiffror visar en ökning på 16% jämfört med förra året till Göteborgs universitets högsta utbildningar, mastersutbildningarna. Och ökningen är mer än genomsnittet i landet och även antalet utomeuropeiska studenter ökar. Carolyne Kako från Uganda berättar varför valet föll på Göteborgs Universitet:

 - Sverige är ett centrum för innovation och blev ett bra steg för mig när jag ville bredda min utbildning säger hon.

Hennes kurskamrat Victoria Asayi från Nigeria tycker även att staden Göteborg lockade:

- Det finns så mycket mångfald, så många hudfärger, kulturer och människor säger hon.

Och vad gäller Göteborgs sämsta egenskap enligt Victora, vädret, så drar hon till med ett klassisk ordspråk:

- Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".