Arkivbild från kommunfullmäktige. Foto: Hugo Hellman/Sveriges Radio
Arkivbild från kommunfullmäktige. Foto: Hugo Hellman/Sveriges Radio

Sverigedemokraterna vill inte dra ut på kvällens kommunfullmäktige

Det blir ingen utdragen omröstning i Göteborgs kommunfullmäktige ikväll, när kommunens bolagsstyrelser sk.a väljas. Sverigedemokraterna tänker inte upprepa förra fullmäktigemötets procedur med slutna val

Fullmäktigemötet i december blev 13 timmar långt när Sverigedemokraterna begärde slutna omröstningar i val till ett 80-tal nämnder. Partiet markerade sitt missnöje med att de andra partiernas valsamverkan hindrade att SD tog plats i dussintalet nämnder.

Men det här kommer inte att upprepas ikväll i bolagsvalen, säger SD:s gruppledare Lars Hansson till P4 Göteborg.
Eftersom partiet inte ens i teorin har rätt till plats i bolagsstyrelser med färre ledamöter, är det utsiktslöst, säger han.

SD kommer att begära plats i Stadshus, kommunens nya koncernstyrelse, där åtta kommunalråd ska väljas in, men inte heller där kan partiet åberopa någon formell rätt till plats.

Inför kvällens val står det klart att kommunalrådens kritiserade dubbla stolar försvinner. Kommunalråden ska inte längre sitta i både koncernledning och andra bolag. De undviker alltså den jävsituation som uppstår om de ska granska sig själva, vilket bland andra den oberoende granskningskommissionen kritiserat.

Socialdemokratiska riksdagsledamoten Gunilla Carlsson komme för övrigt att ta över ordförandestolen i Liseberg efter Göran Johansson, som avled i oktober.

Hon är kulturpolitisk talesperson för socialdemokraterna och har tidigare suttit i Lisebergs styrelse.

Ny hamnordförande blir Ulrika Messing, som hade flera ministerposter i Göran Perssons regering.

Som P4 Göteborg tidigare berättat är det klart att flertalet bolagsarvoden höjs en bra bit mer än vad kommunens anställda fått i löneutveckling.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".