Ingen död i papegojsjuka

Tidigare idag spreds felaktiga uppgifter att någon dött i papegojsjuka. Misstaget beror på en kommunikationsmiss mellan sjukhuset och smittskyddsläkarna.

Uppgiften om att en västsvensk person avlidit efter att ha smittats av papegojsjuka stämmer inte. Smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindé fick själv information om att en patient dött, men den uppgiften har visat sig vara fel.

– Jag är hemskt ledsen, fick uppgiften att en patient dött i morse men det visade sig vara ett felaktigt rykte, säger smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindé till P4 Väst.

Det vårdas just nu tre patienter som är smittade av papegojsjuka på sjukhus i Göteborg, och de tre är just nu allvarligt sjuka.

Totalt är det sex personer som smittats av papegojsjuka sedan november vilket är ovanligt många. Alla de här sex har varit personer som matar fåglar, och uppmaningen från smittskyddsläkaren är att man ska vara försiktig när man rengör sitt fågelbord eftersom det är då man riskerar att smittas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".