Foto: Roger Blomqvist/Sveriges Radio

Hemtjänsten ska bli attraktivare

Jörgen Samuelsson: Hemtjänsten måste bli en attraktivare arbetsplats.
1:52 min

Nu ska äldre få större möjligheter att själva bestämma kring sin hemtjänst. Dessutom ska fler få nattliga kameror.

Till våren börjar Göteborgs kommun i hemtjänsten använda ett så kallat rambeslut för de som behöver använda hemtjänsten, allt för att öka valfriheten för den enskilde.

Dessutom kommer nattliga kameror att börja användas permanent i större skala.

Tillsammans med andra åtgärder ska hemtjänsten bli attraktivare för de 9 000 personer som använder den och de 2 900 som jobbar där.

Jörgen Samuelsson på kommunens stadskansli:

– Hur attraktiv är svårt att svara på,men attraktivare. Poängen är att brukarna ska uppleva verksamheten bättre och nöjdare med sin verksamhet. Och sen är det att vi också måste förbättra villkoren för de anställda för att det är en konkurrenssituation i framtiden att få anställda att jobba inom hemtjänsten.

Vad är det viktigaste?

– Att det ökar möjligheterna för de äldre att styra sin egen verksamhet.

En av de viktigaste förändringarna är att kommunen i maj börjar införa rambeslut i timmar när det gäller behovet av hemtjänst.
Monica Sörensson är sektorschef för äldreomsorgen på Västra Hisingen:

– Man får ett antal timmar per månad som man planerar med sin kontaktperson.

Varför är detta bättre?

– Därför att det ökar självbestämmandet för den enskilde och får mer inflytande över sin insats.

Sen vill ni ändra taxesystemet så att man betalar bara för den tid exakt man får hjälp!

– Ja, idag får man betala utifrån den planerade tiden, och det är inte alltid den stämmer överens med den faktiska tiden.

Efter år av försök med frivillig kameraövervakning nattetid så inför kommunen nu det permanent i år, säger Morgan Davidsson sektorschef äldreomsorgen i Majorna-Linné.

– De erfarenheterna som är är ju att de brukarna som tidigare använt och valt detta är att man blir inte störd, man blir exempelvis inte väckt nattetid och upplever att det är en kvalitetsökning.

Sen inom ett år kommer GPS-larm i de vanliga trygghetslarmsarmbanden för att hitta någon som kanske går vilse. Ett annat mål är att skapa goda arbetsplatser i hemtjänsten. Monica Sörensson:

– Det är så att vi kommer att ha behov av 350 nya undersköterskor varje år fram till år 2020 och vi ser idag att vi har jättesvårt att rekrytera. Unga väljer idag att inte gå i utbildning idag. Vi behöver göra jobbet inom äldreomsorg mer attraktivt.

Ett 40 tal karriärstjänster för de 2 900 anställda ska införas för att göra hemtjänsten bättre. En outbildad person har en lägsta ingångslön på 17 600 kronor i månaden och en nyutbildad undersköterska har en lägsta ingångslön på 20 120 kronor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".