Strö över blodpöl nära Rymdtorget i Bergsjön. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio
Här, nära Rymdtorget i Bergsjön, syns blodet efter den skjutne mannen. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio

Bergsjömålet prövas i hovrätten

Försvarsadvokaten Ann Bark: "Bevisen mot min klient är svaga"
1:40 min

Försvarsadvokaterna hoppas på friande domar nu när hovrätten prövar det stora målet där 12 unga män från Bergsjön och Kortedala dömdes i en härva av brott.

Tingsrätten dömde alla utom en av de 13 åtalade åtalade till fängelse i allt från 2,5 år för grov misshandel till 8 års fängelse för mordförsök. Mordförsöket handlade om att två av dom åtalade döms för att ha avlossat åtta skott mot en annan man i närheten av Rymdtorget i Bergsjön. 

De dömda har överklagat och hoppas på friande domar, men inte heller åklagarna var nöjda utan överklagade domarna. Och idag när hovrättens förhandlingar startade yrkade åklagarna att också den friande domen mot en av de 10 som åtalats för grov misshandel ska ändras.

Enligt åklagarnas bild har en brödratrio styrt det kriminella gänget med järnhand, men i november 2013 gjorde en yngre falang i gruppen alltså revolt mot detta och den yngsta brodern kränktes och misshandlades.
Men Ann Bark som företräder en 22 åring som fick 2 års fängelse för grov misshandel anser att åklagarnas bevisning är tunn:

– Dom hade oerhört svaga bevis mot min klient. Det finns ingenting som knyter honom till den här misshandeln. Min klient är inte med i det här kriminella nätverket och vi hoppas att han frikänns.

Förhandlingarna ska pågå under ytterligare 13 rättegångsdagar i februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".