Foto: TT.

Reservambulans-helikopter till Västra Götaland

Hör Helen Palmqvist Novik om ambulanshelikoptrarna
1:13 min

Västra Götalandsregionens enda ambulanshelikopter fortsätter vara stationerad på Göteborg city airport i Säve året ut. Till veckan tas beslutet om att gå samman med Värmland och Dalarna om en ambulanshelikopter.

Nästa år stänger flygplatsen i Säve, det är beskedet chefen för ambulanshelikopter-verksamheten Per Arnell nu fått av flygplatsledningen.

Var helikopterns bas sedan ska ligga vet han inget om, säger han till P4 Göteborg men polisen, ambulanshelikoptern och Sjöfartsverket vill alla ha kvar utryckningsverksamheten på Säve.

Det kostar Västra götalandsregionen 50 miljoner kronor om året att driva en enda helikopter, men den nuvarande operaterören Norrlandsflyg har haft ekonomiska problem och har inte klarat att kraven på att alltid hålla en helikopter flygklar.


För att slippa den osäkerheten vill regionen samarbeta med Värmland och Dalarna. Tanken är att de tre områdena går samman i kommunalförbundet Svensk luftambulans där varje område har varsin helikopter.

Enligt Per Arnell säkrar man på det sättet tillgången till ambulanshelikopter.

Och tanken är dessutom att Västra Götalandsregionen, Dalarna och Värmland delar på en reservhelikopter för att alltid ha tillgång till en ambulanshelikopter i respektive område för att snabbt transportera svårt sjuka patienter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".