Från och med 1 december är det krav på att ha vinterdäck. Foto: Andreas Svensson/Sveriges Radio
Foto: Andreas Svensson/Sveriges Radio

Snart kan bilen varna för halka

"Minska negativa miljöeffekter"
1:45 min

Snart kan din bil varna dig redan när du startar den om väglaget är dåligt. Det är en ny teknik som Trafikverket kommer att testa denna vinter i bland annat Göteborgsområdet.

– Vi ska ha 500 bilar i Göteborgsområdet och norra Halland som ska testa detta program.

Tekniken heter Road status information och handlar om att en bil samlar in fakta om vägytans temperatur och mängden nederbörd. Den informationen skickas sedan vidare till andra trafikanter men dess främsta syfte är att informera trafikverket om exempelvis vilka vägar som behöver saltas eller i vilket skick de är i. Det ska bland annat bidra till ökad trafiksäkerhet.

– Syftet är att öka trafiksäkerheten och göra vinterväghållningen mer produktiv. Men också minska vinterväghållningens negativa miljöeffekter genom att reglera saltanvändningen, säger Hawzheen Karim, projektansvarig vid Trafikverket. 

Satsningen kommer kosta över 15 miljoner kronor och finansieras huvudsakligen av Trafikverket, som redan har ett väderinformationsssytem men man tror att det blir mer effektivt om man har ett system i bilarna.

– Istället för att ha fasta installationer vid sidan av vägen i framtiden har man tekniken i själva bilen. Detta ska vi undersöka under denna vinter men det kan sträcka sig över nästa vinter också, säger Hawzheen Karim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".