Verksamhetschef Tobias Nordin . Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
Verksamhetschef Tobias Nordin. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Rättvisare vård väntas när psykiatrin organiseras om

"Man kommer kunna utveckla vården på ett annat sätt"
1:29 min

I Göteborg får man olika psykvård beroende på var man bor. Men snart ska vårdkvaliten vara lika tillgänglig och hög överallt när klinikerna Affektiva 1 och Affektiva 2 slagits ihop

Man sysslar i princip med samma saker - specialistvård för människor med exempelvis depressioner, neuropsykiatriska tillstånd eller personlighetsstörningar.

Men på grund av hur man organiserar sig blir vården olika.

– På ett sätt innebär det inte jättemycket, säger nuvarande verksamhetschefen för affektiva 1 ,Tobias Nordin, som kommer ta över hela verksamheten.

– Klinikerna består med avseende på vilka avdelningar och mottagningar som finns. Den stora skillnaden är att vi kommer att ha allt inom ett verksamhetsområde och då kan man samordna och utveckla vården på ett annat sätt, tror Tobias Nordin.

Som det är idag har uppdelningen inneburit helt olika ledning av verksamheterna, att teamen varit olika organiserade, specialiserade som i öppenvårdsmottagningarna i Gamlestan och Mölndal eller allmänna som i Centrum och Frölunda . Väntetiden på specialbehandling har också skiljt sig stort.

– På de ställen där man har fått vänta på en viss behandling där kommer man att märka att tillgången på erbjudanden kommer att öka.

Nu ska vårdkedjan förbättras genom att ge en och samma person vård för hens olika psykiska störningar.

– Våra patienter har också en betydande samsjuklighet och då måste man kunna ta hand om det på ett bra sätt utan att det blir splittrat och att samtidigt få en kontinuitet i sin behandling.

– Det är inte det primära hur vi organiserar oss och hur vi gör. Jag vill vara säker på att vi når resultaten, säger Tobias Nordin.

Verksamheterna utvärderas nu för att utforma den nya organisationen som Tobias Nordin tycker mer ska följa forskning om metoder som verkligen hjälper.

– Kanske går införandet av metoderna snabbare och lättare om man är en klinik. Man kommer få in klokare idéer från medarbetare och synpunkter från brukarföreningarna.

– En klinik kommer att kunna hantera patientgruppsfrågor på ett mer effektivt sätt, tror Tobias Nordin.

Han vill också utveckla samtalsterapierna mer.

– Dialektisk beteendeterapi och mentaliseringsbaserad terapi - det kommer att öka. Det som också kommer att fortsätta öka är kognitiv beteendeterapi för patienter med ADHD, lovar Tobias Nordin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".