Trots att Göteborg är snötäckt tipsar trädgårdsmästaren Peter Svenson inför vårens plantering. Foto: Hugo Hellman/Sveriges Radio
Trots att Göteborg är snötäckt tipsar trädgårdsmästaren Peter Svenson inför vårens plantering. Foto: Hugo Hellman/Sveriges Radio

Trädgårdstips inför våren

"Var noga med valet av jord"
3:20 min

Trotsa vintern och börja plantera frön inomhus.  Men det är en del saker att tänka på. Trädgårdsmästare Peter Svenson tipsar om vad man bör tänka på.

Man ska välja såjord när det gäller fröer så att det inte blir för mycket näring för det lilla fröet. Man kan så i kruka eller så kan man så i särskilda briketter, berättar Peter Svenson. 

– En annan sak som är viktig att tänka på är belysningen. Dagsljuset räcker inte till för växterna just nu utan man måste ha en odlingslampa. Förr använda man särskilda växtlampor men nu har man kommit på att man kan använda vanliga led-lampor, berättar han.

När växterna kommit upp så ska dom så småningom planteras ut. Men då ska dom avhärdas så att dom tål att vara ute. Man ska börja med att sätta dom i skugga och ta in dom på nätterna, berättar Peter Svenson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".