Lene Chidekel är gynekolog och medicinskt ansvarig på Sexualmedicinskt centrum i Göteborg. Foto: SR/Natalija Sako
Lene Chidekel är gynekolog och medicinskt ansvarig på Sexualmedicinskt centrum i Göteborg. Foto: SR/Natalija Sako

Lång väntetid vid sexuella problem

Gynekologen Lene Chidekel: "Vi är alldeles för få"
2:57 min

Två år kan det dröja innan patienter får komma till Sexualmedicinskt centrum i Göteborg. Nu vill Vänsterpartiet att Regionfullmäktige tar tag i problemet och kortar köerna.

– I verksamheten brottas vi varje dag med att vi är underdimensionerade, det finns ett gigantiskt behov i regionen av just den här specifika kunskapen, säger Lene Chidekel som är gynekolog och medicinskt ansvarig på Närhälsan Sexualmedicinskt centrum i Göteborg.

Det är en enhet dit alla med sexualrelaterade problem kan söka sig, vare sig det handlar om fysiska eller psykiska problem.

– Det kan vara problem med erektionen, lusten, smärta vid samlag, osäkerhet kring sexuell identitet eller sexmissbruk, säger hon.

– Det är det som är styrkan med vår enhet, att vi tar hand om hela individen. Sexualitet har med både kropp och själ att göra men också sociala frågor och därför är det viktigt att vi möter patienten på alla nivåer, säger Lene Chidekel.

Det som skiljer Sexualmedicinskt centrum från andra enheter för sexuell hälsa är att de är specialiserade på just sexuella problem och att alla medarbetare har en sexologisk kompetens.

– Andra enheter räcker till en viss gräns men det finns väldigt komplicerade symptom och svårigheter som man behöver expertis för. Vi vill dels hjälpa människor som har så pass komplicerade problem, och sedan vill vi också kunna utbilda, handleda, fortbilda människor som arbetar på andra enheter så att det blir bredare kompetens i regionen, säger Lene Chidekel.

Vänsterpartiet väckte vid dagens regionfullmäktige frågan om de långa köerna och menar att Sexualmedicinskt centrum måste dubbla antalet anställda för att kunna korta köerna. Och Lene Chidekel håller med.

– Vi behöver bli fler, vi behöver mer behandlartid på enheten. Vi har ett stort uppdrag och vi är för få, säger hon.

– Risken är att människor slutar vända sig till oss, att man känner sig uppgiven och ensam i sin problematik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".