Linda Hamberg, föreningschef för Emmaus Björkå. Foto: Hugo Hellman/Sveriges Radio
Linda Hamberg, föreningschef för Emmaus Björkå. Foto: Hugo Hellman/Sveriges Radio

Nya momsregler hotar välgörenhet

Föreningschefen: "I så fall är vi tvungna att lägga ner"
5:05 min

En ändrad rekommendation från Skatteverket av hur ideella second handaffärer beskattas kommer leda till att flera stora välgörenhetsorganisationer tvingas betala 25 procent moms. 

– Pengarna går ju till välgörenhet, så det förstår jag inte riktigt, säger en av kunderna i den stora secondhandaffären ett stenkast från Backaplan. Där är det få kunder som egentligen förstår varför Emmaus Björkå och andra liknande organisationer plötsligt ska börja betala 25 procent moms på sina varor. Och på frågan hur de tror att organisationerna kommer hantera det är man rädd för prishöjningar. Något som man tror kommer minska försäljningen ordentligt.

– Att det är billigt är ju det som gör det kul att handla på second hand, så kan man skänka bort det sen igen, säger butiksgästen Ulla som jag hittar i en soffa på nedervåningen.

Men frågan handlar sannolikt inte om huruvida man ska höja priserna eller inte ifall man tvingas betala momsen. Linda Hamberg är föreningschef för Emmaus Björkå, och hon säger att man kommer bli tvungen att stänga igen.

– Och då blir det ju inga skattepengar över huvud taget.

Momsreglerna som nu ska börja gälla är egentligen inte ett nytt påfund. Reglerna har funnits sedan länge, men det var i höstas som skatteverket bestämde sig för att tolka frågan på ett nytt sätt efter ett fall i Högsta Förvaltningsdomstolen 2013 där en idrottsförening i Ullared tvingades betala moms på sin loppisverksamhet. En blixt från klar himmel enligt Linda Hamberg.

– Vi har hållit på i 50 år, och så kommer man i september och säger att vi ska betala moms från och med januari, det finns ingen verksamhet som kan ställa om på det här sättet.

Och de här 25 procenten skulle äta upp allt överskott?

 – Ja, det skulle inte bli något över, vi skulle backa, säger Linda Hamberg.

Bara på Emmaus Björkå har man mellan 200 och 250 personer som arbetar inom verksamheten dagligen och skulle drabbas av en eventuell nedläggning. 

Men allt är inte nattsvart. Föreningschefen Linda Hamberg tvivlar på att skatteverket kommer lyckas driva in momspengarna till slut. Hon tror att politikerna kommer ta sitt förnuft till fånga och ändra på reglerna.

– När de ser hela bilden och förstår vad det handlar om tror jag att de kommer ändra på momsreglerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".