Almegas arbetsmarknadsekonom Li Jansson. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
Almegas arbetsmarknadsekonom Li Jansson. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Mer jobb till utlandsfödda om tjänsteföretagen får styra mer

Almega: "Statens etableringsinsats för att komma i jobb är ett skräckexempel "
1:21 min

Betydligt fler (110 000) utomeuropeiskt födda i Sverige skulle kunna komma i arbete om staten tog mer hjälp av näringslivet och såg över hela flödet från ankomst till arbete.

Det tror tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega som idag presenterade en rapporten Elva reformer som fungerar - handbok för en kostnadseffektiv integrationspolitik"

Rapporten är skriven av Li Jansson som länge studerat hur samhällets etablering av människor födda i Asien och Afrika fungerar eller snarare inte fungerar.

– Etableringsinsatsen är ett skräckexempel .  Trots att det är en tvåårig insats går bara 29 % vidare till arbete  eller studier och bara fem procent får studera på Komvux , säger Li Jansson.

Hon föreslår fri tillgång till Komvux som är helt anpassad efter utbildningsnivå och individuella krav så som sker i Nacka utanför Stockholm.

Hon tror bergfast på näringslivets möjligheter att ta över en hel del av det som samhället gör idag .

Hon vill överlåta hela arbetsmarknadsetableringen åt företagen. De skulle få en etableringspeng och även ordna fram fler okvalificerade förstajobb till de nyanlända.

Hon vill luckra upp turordningsreglerna som skulle ge de välutbildade från utlandet en större chans till jobb.

Och företag skulle kunna ta över jobb från socialtjänsten sådant som inte handlar om myndighetsutövning och bidragsutbetalning

– Man skulle kunna hjälpa till med boende eller hantera andra typer av sociala problem , att få det vardagliga livet att fungera. Det finns inga företag i den sektorn ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".