Ylva Löf hittar inga andra alternativ till trängselskatten.
1 av 2
Ylva Löf hittar inga andra alternativ till trängselskatten.
Trängselskattpassage i Göteborg
2 av 2
Trängselskattpassage i Göteborg. FOTO: Johanna Storm/ P4 Göteborg Sveriges Radio

"Inga alternativ till trängselskatt"

"Vi måste ta hänsyn till att vi redan håller på att genomföra det västsvenska paketet"
1:49 min

Det finns inget enskilt alternativ som kan ersätta trängselskatten i Göteborg. Det har utredaren Ylva Löf kommit fram till.

Vid lunchtid idag presenterades utredningen kring vilka alternativa sätt man kan finansiera västlänken på istället för trängselskatten. Och för de som röstade nej i folkomröstningen är beskedet en besvikelse. Inga andra alternativ når upp till samma miljömässiga och ekonomiska effekter som trängselskatten.

– Vi har tittat på olika typer av finansiering men kommit fram till att det inte finns något rimligt alternativ som kan ersätta trängselskatten, säger Ylva Löf, avdelningschef på stadsledningskontoret.

Ett förslag som diskuterats är om pengarna kan tas från kommunalskatten.

– Kommunalskatten ska användas till det grundläggande kommunala uppdraget. Ska hela trängselskatten ersättas med kommunalskatt motsvaras det av en krona på den kommunala skatten. Idag betalar Göteborgarna en tredjedel av trängselskatten. Men det måste man i så fall titta närmare på, säger Ylva Löf, till P4 Göteborg.

I en kommentar till P4 Göteborg säger det socialdemokratiska kommunalrådet Anneli Hulthén att det är en komplicerad situation med en rådgivande folkomröstning å ena sidan och å andra sidan tidigare demokratiskt fattade beslut i fullmäktigeförsamlingar och på andra ställen. Dessutom har paketet redan börjat löpa och kostar 5,1 miljarder kronor.

Miljöpartiets Ulf Kamne är inte förvånad över att det är svårt att hitta andra alternativ till trängselskatten.

Det moderata kommunalrådet Jonas Ransgård, säger att utredningen nu får läsas och analyseras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".