Anna Hindenfeldt har fått tinnitus. Foto: Gunilla Williander
Kocken Anna Hindenfeldt har fått tinnitus. Foto: Gunilla Williander
#lunchbuller

Buller i bamba drabbar även personalen

"Man blir väldigt trött i huvudet"
1:47 min

Många skolor har för höga bullernivåer i bamba. Anna Hindenfeldt som är kock på Johannebergsskolan i Göteborg tror att miljön i bamba gett henne tinnitus.


Bullriga matsalar är inte bara ett problem för skolelever utan även för bambapersonalen.
En mätning som vi på Sveriges Radio har gjort visar att många skolor har för höga ljudnivåer i bamba.
Anna Hindenfeldt, kock på Johannebergsskolan:

– När man först stått i köket med alla ugnar och maskiner som låter där och sedan ska stå i matsalen med alla barn så blir man väldigt trött i huvudet. Jag tror jag har fått tinnitus på grund av detta, säger hon. 

Den mätning som vi på Sveriges Radio har gjort drygt 70 skolor visar att minst en fjärdedel av dem har en för hög ljudmiljö.

Normal samtalston är 60-65 decibel och skolarna ligger många gånger på 70-75 decibel. För Anna innebär det att hon ofta använder hörselskydd.

– Jag har alltid öronproppar i disken och i matsalen. Men det är också ganska jobbigt för det blir ett speciellt ljud när man har öronproppar i öronen hela tiden. Det är inte optimalt, säger Anna Hindenfeldt. 

Det finns mycket man kan göra för att dämpa bullret, exempelvis speciella ljuddämpande material och särskilda tallrikar.
En metod som verkligen funkar är att göra lunchen till en tyst stund.

– Det finns en grupp elever som har en tyst stund när dom äter. Den gruppen funkar väldigt bra, säger Anna Hindenfeldt. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".