Scanpix-bild genrebild
1 av 2
Foto: Yvonne Åsell/Scanpix
Carina Liljesand och Jörgen Hultgren
2 av 2
Carina Liljesand och Jörgen Hultgren. Bild: Maria Blanco/SR

Patientnämnden i Västra Götaland: Svårt att nå psykvården

"Vi ser att detta är ett stort problem fortfarande"
1:36 min

10 procent av de 5225 patientärenden som Patientnämnden i Västra Götaland fick in förra året var relaterade till psykvården.   

Tillgängligheten är ett stort problem inom vården enligt Patientnämndens årsredovisning. Och det som mest oroar nämnden är att tio procent av alla ärenden som kom in förra året handlar om svårigheter med att få kontakt med psykvården.

– Psykvården har varit i fokus under väldigt många år och vi har sett att patienter har fått det illa på många viss. Varje år säger man att nu är det dags att sätta psykvården i fokus men vi ser fortfarande i redovisningen att detta är ett stort problem; säger Carina Liljesand, folkpartisten och ordförande i Patientnämnden.

Den här bristande tillgängligheten kan ställa till det för de här patienterna som kanske inte får den vård de behöver. Det säger Jörgen Hultgren, utredningssekreterare vid Patientnämndens kansli.

– Klagomål visar på svårighet att få kontakt med respektive mottagning, vilket kan leda till uteblivna recept, intyg, besökstider och i förlängning brister i vård och behandling. 

Rapporten visar också att tillgängligheten också är bristande inom primärvården.

Carina Liljesand tillägger att det fortfarande finns ett mörkertal som inte anmäler. 

– Jag tänker framförallt på äldre personer som inte vågar tala om att de faktiskt har fått illa för att de har hamnat mellan specialistvård och kommunal vård. Och man är rädd att säga något och att inte få en bra vård där man är. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".