Heden Gothia Cup Fotboll Arena finaler
Heden brukar vara navet för Gothia Cup, vad ska hända med området i framtiden?

Snart avgörs Hedens framtid

"Det kostar skattepengar att låta Heden förbli obebyggd"
1:28 min

Hedens framtid ska snart avgöras och det finns många göteborgare som vill ha kvar alla fria ytor för fotboll och andra aktiviteter.

Men det finns också förslag på att bygga bort stora delar av Heden.

Under flera år har olika arkitektkontor lämnat förslag och i vår börjar arbetet med detaljplanen för Heden

Byggnadsnämndens ordförande Ulf Kamne (MP) får snart bestämma sig för hur han vill att nya Heden ska se ut.

– Den som vill bevara Heden som det är måste veta att för att kunna göra kvalitetshöjningar på nuvarande Heden så måste vi ta dom pengarna från skattebetalarna. Sen tror jag inte att det är en bra idé att bebygga hela Heden.

Ann Catrine Fogelgren,  Folkpartiet, är andre vice ordförande i byggnadsnämnden. Hon har i likhet med Ulf Kamne inte heller satt ner foten och lämnar ännu öppet för olika lösningar inför vårens detaljplanearbete med nya Heden.

– Det finns vissa kvalitéer med spontanidrotter på Heden och här finns ju aktiviteter även kalla dagar. Samtidigt kostar allting och vi måste betämma hur stor exploatering det ska bli på Heden.

Socialdemokraten Johannes Hulter, som är förste vice ordförande i byggnadsnämnden, tror på både ett frikostigt bostadsbyggande runt och på nya Heden, samt att stora ytor lämnas kvar för fotboll och andra fria aktiviteter.

– Heden är ju nästan lika stort som Haga. Och tack vara att det är en sådan enorm yta så går det alldeles utmärkt att bygga på Heden utan att ta yta från Gothia Cup eller från ren spontanidrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".