Statliga Svenska spel stoppar spel på Melodifestivalen efter avslöjandet om röstningsfusk. Montage: P4 Sjuhärad.
Statliga Svenska spel stoppar spel på Melodifestivalen efter avslöjandet om röstningsfusk. Montage: P4 Sjuhärad.
MELLOFUSK

Svenska spel nobbar Mellon

Efter förra årets avslöjande om röstfusk vågar Svenska spel inte erbjuda spel på Melodifestivalen i år.

– Vi kan helt enkelt inte garantera spelsäkerheten för kunderna, säger presschefen på Svenska spel Johan Tisell till P4 Sjuhärad.

Det var för snart ett år sen som P4 Sjuhärads avslöjande om den så kallade röstningsroboten skapade svarta rubriker. Roboten bestod av en dator som kunde ringa upp hundratals samtal samtidigt och därigenom mångfaldiga rösterna i tävlingen. Ett bidrag gick på det viset fram till final, något som ansågs oetiskt, om än inte olagligt.

Sveriges television har på många sätt ändrat rutinerna efter avslöjandet. Bland annat har man infört ett tak på 20 röster per abonnemang och menar att man spärrat möjligheten för att något liknande ska hända igen. Men det lugnar inte Svenska spel.

– Vi har inte beretts möjlighet , av skäl som SVT får redogöra för, exakt hur SVT säkerställer taket på exempelvis 20 röster. Vi måste ha insyn i vilka rutiner, regler och uppföljning som SVT har kring detta och det har vi inte fått, säger Johan Tisell och fortsätter,

– Som seriöst vadslagningsföretag så måste vi garantera att fusk inte kan förekomma så långt det är möjligt därför kan vi inte tillåta spel.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".