Norra Vallbyskolan, klassrum.
På Martinaskolan i Bergsjön äter eleverna mat i klassrummet. Foto: Sofie Tejre/SR/ARKIV
#lunchbuller

Martinaskolan har löst problemet med bambabuller

Martinaskolan äter i klassrummet
1:42 min

Hög bullernivå i bamba är ett stort problem på många skolor. Men på Martinaskolan i Bergsjön har man löst problemet genom att låta eleverna äta i sina klassrum.


Under de senaste dagarna har vi berättat om höga bullernivåer i bamba runt om i Göteborg. Vi har fått höra flera exempel på åtgärder som vidtagits för att dämpa de höga ljudnivåerna såsom specialanpassade tallrikar och stolar. Men det finns även skolor där man har valt att göra helt annorlunda.

- Det är jätte bra, jätte bra stämning. Alla är tillsammans, det är en fin känsla.

Hayat El-Hadi går i nionde klass på Martinaskolan i Bergsjön. Tillsammans med sina klasskamrater äter hon varje dag sin lunch i klassrummet. Maten köps in och levereras till skolan där den gör iordning och läggs upp på vagnar som eleverna hämtar själva. Dom turas om att servera varandra i klassrummet och äter vid sina bänkar tillsammans med läraren. Kari Bové är rektor på skolan och berättar mer om ansvaret som eleverna har:

- När dom är stora så tar dem ju själva, men dom ansvarar för att disken kommer tillbaks på vagnen och att vagnen kommer ner till köket igen. Också torkar dom av och fixar med rester och så vidare

Joel Bohlin går i samma klass som Hayat El-Hadi och ahn berättar att det oftast är lugnt och behagligt under luncherna. Att man äter i samma rum som man lär sig svenska, matte och engelska är inget problem, tvärtom tycker Joel:

- Det tycker jag är bra för det blir mer organiserat och folk blir inte utstötta eftersom alla har en förbestämd plats dom är på

Kari Bové, som själv brukar äta lunch tillsammans med eleverna, tror att servering i klassrummen påverkar ungdomarna positivt. Precis som eleven Joel Bohlin så ser hon framför allt att tryggheten blir större och deltagandet hos eleverna utvecklas. Martinaskolan har aldrig haft en matsal och det finns inte heller några planer på att skaffa en:

- Det blir starkare gemenskap tror jag. Det här med att utesluta några osv, att det blir grupperingar.. Det blir en klass sammanhållning på ett sätt, nästan som hemma fast mycket större familj, säger hon till P4 Göteborg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".