Stefan Peterson områdeschef Norra Hisingen tog beslutet att omplacera all personal. Foto: Lasse Nilsson/SR.

All personal omplaceras efter interna konflikter på boende

"gruppen har inte fungerat sen starten"
1:44 min

All personal på ett gruppboende i stadsdelen Norra Hisingen i Göteborg kommer att omplaceras efter konflikter inom personalgruppen om hur man ska arbeta och bemöta de boende. 

Bland annat har några ur personalen varit för uppfostrande mot boende, enligt Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, efter att en anonym anmälare skrivit till myndigheten om påstådda kränkningar och tvångsåtgärder från personalen.

Stefan Peterson områdeschef stadsdelen Norra Hisingen:

– Jag har beslutat att vi ska göra en omstart och att de nuvarande medarbetarna ska få andra arbetsplatser. Gruppen fungerar inte bra, men den enskilda medarbetaren har bra kompetens och erfarenhet. Men gruppen har inte fungerat sen starten 2011.

I gruppboendet bor sex personer med lindrig eller måttlig utvecklingsstörning och de vårdas av nio personer dygnet runt och gruppen har varit delad: de flesta är motiverande och tar hänsyn till de boendes rätt att bestämma exempelvis över att bli duschad - det kan vara en person som är paranoid och är rädd för att duscha - medan andra tar in personen i duschen ändå.

– När det gäller stödet till boende så måste man hitta bra förhållingssätt och metoder för att nå fram, för att de som vi är till för ska kunna ta mot det stödet på bästa sätt. Det kan var att man inte vill duscha och så vidare, när man behöver duscha. Då måste man hitta sätt att nå fram där. Då har det varit delade meningar hur man ska nå fram till detta.

– Vi har haft bra rutiner, men det har man inte följt ordentligt. Men tvångsduschningar har man inte sysslat med.

Men det kan ha uppfattats så menar du?

– Det kan nog ha gjort det att man haft ett sådant förhållningssätt att det uppfattats så av andra medarbetare.

Enligt den anonyma anmälan så har vissa haft kränkande kommentarer om de boende, tvångsmedicinerat vid exempelvis optikerbesök - vilket Stefan Peterson förnekar har ägt rum.

Har de boende i alla delar fått bra omsorg och behandlats väl?

– Vi menar att de fått det. Sen om man inte följer rutiner och förhållningssätt så är det inte bra för de som bor där. Fungerar inte en grupp så blir det mindre skratt i en grupp. Det är klart det märker de boende av.

Under en tid så har också  stadsdelen genomfört utbildningar, stödsamtal för personalen utan att det hjälpt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".