Brand Västra Frölunda
1 av 2
Branden startade i en av lägenheterna i akutboendet. Foto: Linn Ohlsson/Sveriges Radio
Brand Västra Frölunda
2 av 2
Boendet har evakuerats. Foto: Linn Ohlsson/Sveriges radio

Fel på larmet vid dödsbrand

"Vi försöker att hitta alternativ"
0:44 min

Det är ännu inte känt vad som orsakade branden på ett akutboende i Västra Frölunda inatt där en person omkom. Vid branden utlöstes inte det automatiska brandlarmet.

Akutboendet har 24 platser och hälften av dessa klarade sig.
– Vi vet att branden har startat i det rum där den omkomne befann sig. Men ännu har vi ingen säker identifikation på den innebrände, säger Malin Östling, som är verksamhetschef på social resursförvaltning i Göteborg.

Den länga som branden startade är obeboelig för närvarande. Men de övriga byggnaderna är fullt användbara.

– Det ser bra ut för dem som bodde i brandlängan. Vi försöker just nu hitta boendealternativ för dessa, säger Malin Östling.

Ingen ska bli utan tak över huvudet?
– Det ska ingen bli, nej, nej.

Vid branden utlöstes inte det automatiska brandlarmet som finns på alla offentliga anläggningar och boenden av det här slaget. Istället ringde personal på plats 112 och larmade räddningstjänsten.

På räddningstjänsten pågår nu en utredning om varför inte det automatiska larmet utlöstes på akutboendet. Stabschefen Hasse Carlsson säger till P4 Göteborg att man idag inte kan spekulera i om räddningsinsatsen blev fördröjd för att automatlarmet inte fungerade.

Räddningstjänsten fick larm om branden 23:43 på fredagen. Branden ska ha startat i en av boendets lägenheter och sedan spridit sig vidare till flera andra lägenheter i huset, som är en enplanslänga. Branden spred sig ända upp i taket.

Huset utrymdes och området är avspärrat och en teknisk undersökning kommer att genomföras.
En av brandmännen på platsen säger till P4 Göteborg vid 00:30-tiden att branden ska vara under kontroll. Lars Tunefjord vid polisens regionledningscentral säger strax innan klockan 02 att eftersläckningsarbete nu pågår.

En förundersökning är inledd om grov mordbrand. En person greps misstänkt för att ha slagit en ur räddningspersonalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".