Socialkontoret i Hjällbo. Foto: Lyssnarbild
Socialkontoret i Hjällbo utsattes för ett attentat härom året. Arkivfoto: Lyssnarbild

De flesta socialsekreterare vill sluta

Tommy Johansson om socialsekreterarnas larm
1:08 min

Närmare åtta av tio socialsekreterare i Göteborg funderar på att byta till något annat jobb. Det visar en undersökning som gjorts på uppdrag av Akademikerförbundet SSR.

Den höga arbetsbelastningen är den främsta anledningen till missnöjet och situationen försämras snabbt. Mer än hälften av socialsekreterarna i Göteborg säger att arbetsbelastningen har ökat under det senaste året. 45 procent svarar också att detta har lett till ett ökat antal sjukskrivningar.

Det blir också allt svårare att rekrytera. Nästan två av tre socialsekreterare i Göteborg uppger att den höga arbetsbelastningen leder till att det är svårt att få erfaren personal och ännu fler menar att detta innebär att fler socialsekteterare säger upp sig pga arbetsbelastningen.

Akademikerförbundet SSR kräver nu en nationell handlingsplan som leder till minskad arbetsbelastning, bättre introduktion i yrket, fler utvecklingsmöjligheter och inte minst höjda löner.

På frågan om vad som kan förändra planerna på att lämna socialtjänsten så uppger socialsekreterarna att det främst handlar om två saker, dels att man vill ha högre lön, dels att man får bättre arbetsvillkor överlag.

Så många som hälften av socialsekreterarna anser att det idag inte går att klara kvaliteten och rättssäkerheten i arbetet.

Den rikstäckande undersökningen omfattar 3 246 intervjuer med en svarsfrekvens på 56 procent. I Göteborgs stad omfattar undersökningen 231 intervjuer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".