Äldreboende. Foto: Roger Blomqvist
Arkivfoto: Roger Blomqvist

Stor satsning på trygghetsbostäder

"Det är en lagom ambitiös nivå"
1:19 min

Tusen nya platser på trygghetsboenden ska byggas i Göteborg för äldre som vill ha nära till en dagcentral med personal. En enig kommunstyrelse ställer sig bakom målet om att platserna ska finnas om tre år.

Idag finns redan planer på ett par hundra trygghetsbostäder. Kommunenkäter med äldre pekar på att det kan behövas närmare 4000. Men verklig efterfrågan är kanske inte så stor och kommunledningen nöjer sig till att börja med ett mål på 1000 nya bostäder till 2018.

För kommunen är det en poäng att minska trycket till mer resurskrävande särskilda boenden och det blir också enklare med en hemtjänst som samlas på ett trygghetsboende.

Planen är nu att kommunens bostadsbolag ska bygga om bostäder så att de får tillgång till dagcentral med plats för gemensamma aktiviteter och måltider och där det finns personal, som till exempel en trygghetsvärd.

En uppstartsersättning till bostadsbolag ska utredas där kommunen spär på de statliga bidrag som finns till trygghetsbostäder för personer över 70 - en åldersgräns som kommunen möjligen kan sänka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".