Radiotorgets affärer ska räddas

Tommy Johansson om Radiotorgets utbyggnad
1:07 min

Flera butiker på Radiotorget i Järnbrott i sydvästra Göteborg har tvingats stänga, dels för att färre bor där, dels för att närliggande stora köpcenter konkurrerar. Nu ska det gamla 50-talstorget byggas om.

Under folkhemsperioden på 1950-talet byggdes och planerades bara i sydvästra Göteborg ett flertal torg med bostadsområden som Radiotorget i Järnbrott och Axel Dahlströms torg i Högsbo.

Dessa 1950-tals torg anses idag vara kulturhistoriskt värdefulla miljöer som har ett mycket större bevarandevärde än förortsområdena som byggdes under miljonprogrammet mellan 1965 och 1975.

Men sedan ganska många år har områden som Radiotorget förlorat sin barnrikemiljö och dessutom är idag konkurrensen från Frölunda Torg, Sisjön och Högsbo handelsområde så tuff att många butiksägare inte klarar verksamheten.

Allmännyttiga Bostadsbolaget vill nu bygga sammanlagt 46 nya lägnheter på Radiotorget, bland annat ska då det gamla Forumhuset ersättas med ett flerbostadshus.

Även en butikslänga ska byggas på med en våning. Om detta kan bli en vitaminjekton för handlarna runt Radiotorget återstår att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".