Kaa Nordgren till vänster på Popkollo Madame i Göteborg. Foto: Natalija Sako/Sveriges Radio
Kaa Nordgren till vänster på Popkollo Madame i Göteborg. Foto: Natalija Sako/Sveriges Radio

Mötesplats för musikintresserade kvinnor

"Roligt att få spela med andra"
1:48 min

Musiklägret Popkollo startades för att få unga tjejer att börja med musik. Nu har även vuxna kvinnor möjlighet att spela i band genom systerverksamheten Popkollo Madame.

– Jag tror att många gånger så är det framförallt tjejer som inte har några självklara platser i band eller lär sig spela i band som unga, jag är ju en av dem, och att få en chans som vuxen att få träffa andra kvinnor och lära sig allt från början i en väldigt trygg och positiv miljö är väldigt viktigt, säger Mia Sundkvist som är en av deltagarna på Popkollo Madame. Och Kaa Nordgren håller med.

– Många kanske har dels att man spelar kanske klassisk gitarr eller piano men också att man sitter hemma själv, man kan ju vara jätteduktig, men just det här att spela med andra, det har jag känt har varit svårt att få tillgång till, säger hon.

Medan solen skiner över hamnen i Göteborg står Mia Sundkvist och Kaa Nordgren inne i Musikhuset Skrikets lagerliknande lokaler på Lindholmen och repar för fullt på sina egenskrivna låtar. Popkollo Madame är musiklägret Popkollos systerverksamhet där kvinnor över 18 år får möjlighet att prova på olika instrument och tillsammans starta ett band.

– Det är framförallt för att få bukt med en ganska ojämställd musikbransch så vi vill skapa ett forum där kvinnor får växa och testa på musik och förhoppningsvis fortsätta spela i band och ta sig ut och erövra musikvärlden, säger Jessica Nilsson som är musikhandledare på Popkollo Madame.

– Jag tror det finns ett otroligt starkt musikintresse och en vilja bland vuxna att få testa och lära sig nånting nytt och få hålla på med musik och jobba tillsammans och skapa nånting tillsammans, säger Jessica Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".