Över 40 protokoll som P4 Göteborg gått igenom avslöjar att provkörning inte gjorts. Foto: Andreas Kron / Sveriges Radio
1 av 2
Över 40 protokoll som P4 Göteborg gått igenom avslöjar att provkörning inte gjorts. Foto: Andreas Kron / Sveriges Radio
Besikta i Partille har stoppats från att besiktiga tunga fordon efter P4 Göteborgs granskning. Foto: Erica Hedin/Sveriges Radio
2 av 2
Besikta i Partille har stoppats från att besiktiga tunga fordon efter P4 Göteborgs granskning. Foto: Erica Hedin/Sveriges Radio
#kollabussen

Besikta i Partille får inte längre besiktiga bussar

Besikta: Det beror på okunskap, vi har haft folk som inte haft busskörkort.
1:53 min

Besiktningsföretag Besikta i Partille får inte längre besiktiga bussar. Efter P4 Göteborgs granskning har kontrollmyndigheten Swedac i ett unikt beslut dragit tillbaka stationens tillstånd.

- Det är jättesynd att det har hänt, och att vi inte upptäckte det tidigare, säger Christofer Erlandson som är Besiktas områdeschef i Göteborg.

Som P4 Göteborg avslöjar har många bussar godkänts av Besikta i Partille utan att de provkörts. Den informationen, att bussen inte provkörts, har Besikta skrivit in under rubriken " bra att veta " i besiktningsprotokollen, men det är anteckningar som aldrig går vidare till myndigheterna som granskar branschen.

Vår granskning visar det pågått i över ett års tid men för någon vecka sedan blev det stopp. Detta efter att P4 Göteborg intervjuat företrädare för Swedac som utövar tillsyn över de ackrediterade besiktningsföretagen.

- Spontant så ser det konstigt ut och det är något vi borde följa upp med det här företaget eftersom man inte utför provkörningar och det verkar vara systematiskt, säger Swedacs avdelningschef Tomas Holm.

Vad ska du göra nu?

- Jag skulle gärna ta kopior på den här informationen för att det här verkar vara mer omfattande än vad som hittills har framgått.

P4 Göteborg har inte lämnat några protokoll till Swedac, men några dagar efter interjvun gjorde Swedac en oanmäld kontroll hos Besikta i Partille. Kontrollen visade att 101 av 240 bussar godkänts på felaktiga grunder under 2014 och Swedac drog omedelbart in rätten att besiktiga bussar. 

Beslutet från Swedac är unikt. Inte sedan besiktningsmarknaden omreglerades 2010 och ett nytt regelverk kom har någon besiktningsstation blivit fråntagen sin ackreditering.

Stoppet för Partillestationen är tillfälligt och Besikta kan återfå ackrediteringen om de kan visa att de kan och följer reglerna. Något som man enligt Besikta redan jobbar med.

- Anledningen till att vi inte provkört bussarna är att vi har haft folk som inte har haft busskort. Man har varit certifierad för att besiktiga bussarna men inte haft busskort så därför har man inte kunna provköra bussarna utanför våra lokaler, säger Besiktas områdeschef Christofer Erlandson. 

- Och man har felaktigt trott att detta var okej så man har inte försökt att fuska någonting utan allt är dokumenterat på protokollen. Det står på protokollen att den är besiktad med att provkörning inte är gjord. Vi hade själva upptäckt det innan Swedac kom till oss så att då var det redan fixat med personal som var inlånad som hade busskort så då körde vi så som man ska göra, fortsätter Christofer Erlandson.

Men om en ansvarig har missuppfattat reglerna, hur kan reglerna inte vara kända?

- Jag vet inte hur man kunnat missuppfatta det. 

Tänker du att företaget och ansvariga högre upp har ett ansvar i detta?

- Alla har väl ett ansvar så nu försöker vi vidta åtgärder för att det inte ska kunna hända igen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".