1 av 2
Max och Emma Kindstrand använder sina mobiler tre fyra timmar per dag. Foto: Lasse Nilsson/SR.
2 av 2
Forskaren Oscar Westlund. Foto: Lasse Nilsson/SR.

Mobilanvändandet ökar och sjunker i åldrarna

Oscar Westlund: "positiv till utvecklingen"
1:25 min

Mobilanvändandet ökar kraftigt och sjunker allt längre ner i åldrarna. Nästan två av tre 17-18-åringar använder sin mobil mer än tre timmar per dag och nästan alla elva-åringar har en mobil.

Det är Statens medieråd som presenterar dessa nya siffror idag och föreslår att skolan följer upp med speciella lektioner om ungas medievardag.

Oscar Westlund är docent på Jounalisthögskolan i Göteborg och forskar bland annat på internetanvändande, han tycker detta är en bra utveckling:

– Jag är i grunden positiv till den här utvecklingen. Jag tror på att det här hjälper individer att förverkliga sig själva och att desto lättare de har för att kommunicera och få tag på information desto mer handlingsfrihet har dem. 

– Sen klart att det här har baksidor också, vi vet inte i vilken mån barn och ungdomar förmår källkritiskt granska olika information det är större chans att de utsätts för hot eller faror eller mobbning. Men jag tycker inte vi ska fokusera på det negativa utan titta på att det här är en glädjande utveckling. 

Max Kindstrand är femton år gammal och använder sin mobil tre fyra timmar per dag.

– Jag använder till facebook, snapchat och sånt. Jag tror jag har ökat tiden på nätet de senaste åren. 

Tycker du det är en bra idé att ha lektioner i skolan om hur använda nätet? 

– Ja det finns folk som behöver lära sig om hur man beter sig. 

Det tycker forskaren Oscar Westlund också är en bra idé: 

– Vi ska komma ihåg, och som siffrorna visar, att det här är en del av ungdomars vardag. Då är det viktigt att det blir en central del i undervisningen och alla steg i den riktningen tror jag är viktiga. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".