Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stormbarriär Älvsborgsbron, öppen. Bild: Stadsbyggnadskontoret Göteborg
1 av 4
Stormbarriär Älvsborgsbron, öppen. Bild: Stadsbyggnadskontoret Göteborg
Stormbarriär Älvsborgsbron, Stängd Bild: Stadsbyggnadskontoret Göteborg
2 av 4
Stormbarriär Älvsborgsbron, Stängd Bild: Stadsbyggnadskontoret Göteborg
Stormbarriär Nordre Älv, Stängd Bild: Stadsbyggnadskontoret Göteborg
3 av 4
Stormbarriär Nordre Älv, Stängd Bild: Stadsbyggnadskontoret Göteborg
Stormbarriär Nordre Älv, öppen Bild: Stadsbyggnadskontoret Göteborg
4 av 4
Stormbarriär Nordre Älv, öppen Bild: Stadsbyggnadskontoret Göteborg

Portar ska skydda Storgöteborg mot översvämningar

Stora portar alldeles väster om Älvsborgsbron samt en bit in i Nordre älv ska skydda Storgöteborg mot höjda havsnivåer.

Prislappen ligger på en halv Västlänk, säger expert på stadsbyggnadskontoret. Den grupp på Göteborgs stadsbyggnadskontor som jobbar med skyddsplanering mot havsytans förvantade höjning har nu bestämt sig också för placeringen i Nordre älv. Tidigare har man föreslagit skyddsportar i älven strax väster om Älvsborgsbron.

Ulf Moback på stadsbyggnadskontoret är expert på klimatanpassning.

–- Vi har kommit fram till att skyddsportarna i Nordre älv bör ligga vid dagens saltvattenspärr. Det är ett gott stycke närmare havet än det gamla förslag vi jobbade med. Där skulle skyddsportarna ligga i höjd med Kungälv. Men då skulle inte kommunerna uppströms Göta älv skyddas lika bra, säger han.

Skyddsportarna i Nordre älv och portarna alldeles väster om Älvborgsbron är nu det grundkoncept som politiker och långtidsplanerare har att ta ställning till. Runt år 2060 kan skyddsportarna och de strandhöjande arbetena vara klara.

Hur mycket havsytan kommer att stiga under detta århundrade är högst osäkert. Klimatmodellerna visar på olika siffror. Men i många städer utefter Atlantkusten så planerar man att bygga skyddsportar och liknande vattenhinder som ska klara en flera meter högre havsnivå än den vi har idag.

Kostnaden för att ge Storgöteborg ett grundskydd mot översvämningar går på en halv Västlänk, 10 miljarder kronor, säger Ulf Moback.

– Ja med denna lösning skyddar vi inte bara Göteborgs stad med förortskommuner utan även kommunerna samt vägar och järnväg uppströms Göta älv.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".