Keolis ligger vägg i vägg med Besikta i Partille. Foto: Erica Hedin/SR
1 av 2
Keolis ligger vägg i vägg med Besikta i Partille. Foto: Erica Hedin/SR
Benny Hast, områdeschef Keolis i Göteborgsområdet. Foto: Erica Hedin/SR
2 av 2
Benny Hast, områdeschef Keolis i Göteborgsområdet. Foto: Erica Hedin/SR
#kollabussen

Bussföretaget reagerade inte på felaktiga besiktningar

Keolis: Vi provkör bussarna själva
1:22 min

Keolis som kör ungefär hälften av all stadstrafik i Göteborg för Västtrafiks räkning har under drygt ett års tid fortsatt att besiktiga fordon vid Besiktas station i Partille trots att de fått tillbaka besiktningssprotkoll som varit felaktiga.

P4 Göteborg avslöjade igår att Besikta i Partille godkänt bussar utan att provköra dom, vilket lett till att stationen åtminstone tillfälligt förlorat rätten att besiktiga bussar.

De flesta bussar vi granskat ägs av bussbolaget Keolis. Förutom besiktningsfirman är det bara kunden, såsom Keolis, som får del av hela besiktningsprotokollet där felaktigheterna framgår.

Ett krav på besiktningar är att de ska utföras av en oberoende part. En oberoende granskning av fordonens trafiksäkerhet. Keolis provkör själv sina bussar men eftersom besiktningsstationen i Partille inte föjt reglementet så har det saknats en oberoende provkörning av bussarna.

Och trots att att Keolis fått protokollen där felaktigheterna framgår har ansvariga inom företaget inte reagerat.

– Vi noterar ju att bussen är godkänd, besiktningen innebär ju att den är godkänd. Men sen provkör vi bussen själva varje natt och vi provkör bussen när vi åker till och från besiktningen, så vi gör den kollen ändå, säger Benny Hast som är områdeschef på Keolis i Göteborg

Betyder det att ni egentligen inte tycker att det spelar så stor roll vad besiktning innehåller bara bussen blir godkänd?

--Nej det gör det inte. Vi tycker det är en viktig del att Besikta provkör bussen vid en besiktning, det tycker vi absolut.

Men varför har ni fortsatt besiktiga hos Besikta i Partille om ni nu ändå tycker att de inte gjorde rätt ?

--Vi har ett avtal med Besikta och vi besiktigar våra bussar där, säger Benny Hast.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".