Bussar i depå. Foto: Madeleine Blidberg
Bussar i depå. Foto: Madeleine Blidberg
#kollabussen

Västtrafik kommenterar bussgranskningen

Västtrafik: "Det här slår jättehårt mot oss"
3:31 min

P4 Göteborgs granskning av bussar som besiktigas på fel sätt har lett till att företaget Besikta i Partille tillfälligt förlorat sin rätt att besiktiga tunga fordon och bussar. 

P4 Göteborg avslöjar idag att systematiska fel har gjorts när företaget Besikta i Partille besiktigat och godkänt bussar utan att provköra dem. Det handlar om minst ett fyrtiotal bussar. Besikta har idag sagt att dom här felen beror på okunskap. Det har saknats besiktningsmän på stationen i Partille och man har trott att det varit okej att besiktiga utan att provköra.

- Det slår jättehårt mot oss. Vi har jobbat under ett antal år med att säkerheten är nummer ett. Säkerhetne är mycket bättre och bussarna ska besiktigas två gånger per år och det är mer än vad lagen säger. Men det hjälper ju inte när de som ska besikta inte gör sitt jobb, säger Mikael Olsson, trafikchef på Västtrafik.

Efter att P4 Göteborg började granska besiktningen har kontrollmyndigheten Swedac i ett unikt beslut dragit tillbaka stationens tillstånd tillfälligt. 

Bussarna ägs inte av Västtrafik men körs i linjetrafik under Västtrafik.

- Det kan ju vara en förklaring men absolut ingen ursäkt. Det är på gränsen till oseriöst. Det är klart man ska provköra bussen när man besiktigar den, säger Mikael Olsson

P4 Göteborg
p4goteborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".