En buss kontrolleras hos Fordonsprovarna i Göteborg. Foto: Erica Hedin/Sveriges Radio
En buss kontrolleras hos Fordonsprovarna i Göteborg. Foto: Erica Hedin/Sveriges Radio
#kollabussen

Besiktningar kunde stoppats tidigare

"Viktigt för konkurrensen att alla gör som dom ska."
1:55 min

Kontrollmyndigheten Swedac kunde ha agerat mycket tidigare mot besiktningsföretaget Besikta i Partille, företaget som under drygt ett års tid gjort felaktiga besiktningar av bussar.

Swedac fick flera påstötningar förra året. Att ett besiktningsföretag under så lång tid som minst ett år kunnat göra felaktiga besiktningar snedvrider konkurrensen menar Christer Alm på Fordonsprovarna, ett annat företag i branschen.

- I slutändan så är det ju väldigt viktigt för konkurrensen att alla gör det dom ska. Man ska ju konkurrera med service, pris och öppettider, säger Christer Alm.

Under 2014 har flera olika klagomål registrerats hos kontrollmyndigheten Swedac när det gäller bussbesiktningar och bussar som inte provkörs. Och ett av dom klagomålen kom från Fordonsprovarna. Fordonsprovarna larmade alltså Swedac i november men inte förrän P4 Göteborg två månader senare började ställa frågor agerade myndigheten. Tomas Holm som är enhetschef på Swedac kommenterar Fotrdonsprovarnas oro om att det tagit tid.

- Det kan jag förstå och det är viktigt att det händer saker i dom utredningar som finns.

Förstår du om konkmurrenter kan vara fundersamma?

- Jag kan förstå det och det är därför viktigt att systemet fungerar och att felaktigheter som upptäcks inte kan fortsätta, säger Tomas Holm.

Utan att peka något särskilt bussbolag tycker sig Christer Alm märka att en del bussbolag väljer bort Fordonsprovarna.

- Det är bara att vi hört på omvägar att det finns företag som vägrar åka till oss på grund av att de vet att vi kontrollerar alla grejer som man ska kontrollera på en buss, säger Christer Alm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".