Ilandspolat plastskräp vid Mumbai i Indien. Men ute till havs finns enorma mängder osynlig mikroplast. Foto: AP Photo/Rajanish Kakad Scanpix
1 av 2
Ilandspolat plastskräp vid Mumbai i Indien.
Åsa Stenmarck
2 av 2
Åsa Stenmarck jobbar med avfallsfrågor på IVL Svenska Miljöinstitutet. Foto: Sara Sällström/SR

Snabb ökning av plast i haven

Kan dubbleras på tio år
1:30 min

Nu har amerikanska forskare försökt att uppskatta hur stor mängd plastskräp som släpps ut i världens hav varje år. De har räknat ur att mängden kan komma att dubbleras om tio år.

Det handlar alltså om uppskattningar i storleksordningen flera miljoner ton plast som varje år blir till skräp som flyter omkring i havens vågor och nere under ytan.

I tidskriften Science har de amerikanska forskarna nu räknat ut att mellan cirka 5 och 13 miljoner ton nytt plastskräp kan ha hamnat i haven bara under 2010.

– Jag tycker att man har gjort en vettig bedömning av hur det skulle kunna se ut. Sedan prickar de förmodligen inte rätt på tonnet när, eller ens på tusen ton. Men det är ändå viktigt att man har börjat försöka, Åsa Stenmarck på IVL Svenska miljöinstitutet.

Skräpet kan till exempel komma från sådant som den där plastpåsen man handlat äpplen i.

– Ja, en plastpåse som en sådan här fruktplastpåse kan hamna i havet på några olika sätt.

Att man tappar påsen utomhus av rent slarv är förstås ett sätt. Men på många håll i världen hamnar plasten i haven eftersom avfallshanteringen inte är tillräckligt bra.

Enligt forskarnas scenarier skulle mängden plast som släpps ut från land till hav varje år kunna bli ungefär dubbelt så stor om bara tio år, om det inte görs något åt avfallshanteringen.

Och även om beräkningarna bygger på flera antaganden om till exempel befolkningsutveckling, tror Åsa Stenmarck att det behövs siffror för att vi ska ta den här frågan ännu mer på allvar.

– Det blir kanske mer chockerande. Och det är kanske det som behövs för att man ska agera själv också, säger Åsa Stenmarck.

Referens: Jenna R. Jambeck et al. "Plastic waste inputs from land into the ocean". Science 13 februari 2015. DOI: 10.1126/science.1260352

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".