Gymnasieelever i skolbänkar. Foto: Karin Malmhav/TT Bild
Inte alla kommer in på gymnasiet, som Schillerska.Foto: Karin Malmhav/TT Bild

Allt fler saknar behörighet till gymnasiet

Samhällsvetenskap är det som de flesta niondeklassarna vill läsa i gymnasiet till hösten. Men många av eleverna kommer inte att komma in.

Nästan var femte niondeklassare i göteborgsregionen (GR)inte behörig för att komma in på gymnasiet, det visar statistik från Göteborgregionens kommunalförbund. De för statistk över ansökningarna till de 25 kommunala och 42 fristående gymnasieskolorna .

Av göteborgsregionens dryga 9 500 niondeklassare saknar nästan 1 800 behörighet, det motsvarar 19 procent av årskullen. Förra året var det 14 procent.

Bland de elever som var behöriga blev samhällsvetenskapliga programmet det populäraste med 1 555 sökande, tätt följt av naturvetenskapsprogrammet och ekonomiprogrammet med (1 487) respektive (1394) sökande elever.

Dessa kommunen ingåri det regionala samarbetet för gymnasieintagingen:

Ale, Alingsås, Göteborg. Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".