Mat serveras på Gatljuset i Göteborg. Fotograf: Martin Söderqvist/Göteborgs Stadsmission
Mat serveras på Gatljuset i Göteborg. Fotograf: Martin Söderqvist/Göteborgs Stadsmission
P4 Göteborg granskar hemlösheten

Göteborg lyckas inte minska antalet hemlösa

"Det händer ingenting för den enskilde längst ut på gatan".
1:37 min

Det finns lika många hemlösa i Göteborg i dag som för ett år sedan. Siffror som P4 Göteborg tagit del av visar att det fortfarande är runt 700 hushåll som behöver akut hjälp med bostad.

Samtidigt har ett kommunalt projekt i flera år arbetat för att minska hemlösheten, till synes utan större framgång.

– Det händer ingenting för den enskilde längst ut på gatan, säger Daniela Andreoli. Hon är enhetschef på akutboendet Gatljuset, som drivs av Göteborgs kyrkliga stadsmission.

– Det är väldigt få personer vi träffar i akutboendet som det löser sig för och att de får ett långsiktigt boende. Det är ungefär samma personer som snurrar runt i våra system av liknande orsaker, säger hon.

Sedan 2012 har Göteborgs stad drivit ett stort projekt för hemlösa, "Rätt boende i rätt tid". Men antalet hemlösa i kommunen har inte minskat, visar alltså färska siffror.

Senaste kontrollen visar också att ett 50-tal personer i Göteborg sover mer ute än inne och med hänsyn till vädervariationer är inte heller det en minskning.

"Sven" är en av dem som övernattar på Gatljuset. Efter betalningsanmärkningar är han prickad i tre år och får ingen bostad efter en skilsmässa.

– I Norge är pricken borta om man har betalt sin skuld. Då har man också möjlighet och motivation i närtid att verkligen finna jobb, få lägenhet och klara sig av egen kraft. Varför har vi det inte så i Sverige, undrar han. "Sven" tycker inte han får någon hjälp av kommunen.

– Det är väldigt lätt att tappa hoppet. Det är bara de allra starkaste som orkar kämpa och hålla sig kvar. Är man inte missbrukare eller kriminell så får man inte hjälp av samhället, säger han.

Daniela Andreoli på Stadsmissionen menar att många är i samma situation och att kommunen bör lyssna mer på berörda om man vill få ner hemlösheten.

– Det behövs mycket mer verkstad och framför allt att man börjar ha en dialog med människorna som representerar hemlösheten, säger Daniela Andreoli.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".