Semesterfirare går av planet på Mallorca. Foto: Fredrik Gertten/SCANPIX
1 av 2
Semesterfirare går av ett plan på Mallorca. Foto: Fredrik Gertten/SCANPIX
Konsumentrådgivare Lotta Broman, Konsument Göteborg. Foto: Madeleine Blidberg/SR
2 av 2
Konsumentrådgivare Lotta Broman, Konsument Göteborg. Foto: Madeleine Blidberg/SR

Fristående resor populärare än charter

Konsumentrådgivare: "Fundera över vilket skydd du vill ha"
1:47 min

Många väljer idag att själv sätta ihop sin resa. - Men det kan vara bra att tänka på att då skyddas man inte av paketreselagen, säger konsumentrådgivaren Lotta Broman. 

Köper man en paketresa så är man skyddad av paketreselagen. Om till exempel fotbollsmatchen eller teaterföreställningen ställs in har man rätt till skadestånd. 

– Men allt fler bokar resa och hotell själva. Det blir kanske billigare bara men tänker på att man inte har samma skydd, säger konsumentrådgivare Lotta Broman från Konsument Göteborg. 

Enligt EU-domstolen ska slutpriset för en flygbiljett framgå i varje del av bokningsprocessen. Det innebär att du inte längre ska kunna överraskas av kostander, såsom skatter och serviceavgifter. Domen som kom i slutet av januari gäller en tvist mellan en tysk konsumentorganisation och flygbolaget Air Berlin . 

– Det som är bra för konsumenten är att EU domstolen verkar för att det ska vara tydligare att se vad man köper. Men däremot kan man inte begära pengar i efterhand, säger Lotta Broman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".