Bild från gatljuset i Göteborg. Fotograf: Martin Söderqvist/Göteborgs Stadsmission
Bild från gatljuset i Göteborg. Fotograf: Martin Söderqvist/Göteborgs Stadsmission
P4 Göteborg granskar hemlösheten

Hög hemlöshet förvånar kommunens tjänstemän

"Vi hade önskat oss snabbare resultat"
1:36 min

Kommunansvariga i Göteborg är förvånade över att hemlösheten inte minskar, trots kommunala satsningar.

På måndagmorgonen berättade P4 Göteborg att runt 700 hushåll är hemlösa. Det är lika många som för ett år sen, enligt kommunens siffror.

En av dom som är förvånade är kommunens planeringsledare Lars Eriksson:

– Ja, delvis är vi förvånade. Vi hade väl naturligtvis önskat att man kunde se snabbare resultat, säger Lars Eriksson, som är planeringsledare på stadsledningskontoret.

– En sak är naturligtvis svårigheterna på bostadsmarknaden, säger han.

Fortfarande behöver alltså runt 700 hushåll i Göteborg akut hjälp med sitt boende, nästan exakt samma antal som året innan. Ändå har ett hundratal nya kommunala bostadskontrakt tillkommit och kommunen driver sedan 2012 ett stort projekt, Rätt bostad i rätt tid, som engagerat ett hundratal tjänstemän.

Men projektledare Mikael Chrona tror att det blir resultat på sikt. Han har en nollvision för hemlösheten och en ny handlingsplan ligger nu på kommunstyrelsens bord som ska halvera hemlösheten om tre-fyra år.

– Den innehåller en bredd av åtgärder, från vräkningsförebyggande åtgärder till fler bostäder till hemlösa. En självklar vision är att kommunen ska sträva efter en stad utan hemlöshet, säger Mikael Chrona.

Planen säger också att de som skrivs ut från vård och behandling inte ska hamna på gatan och att kommunala hyresgarantier ska utredas.
Ansvariga tjänstemän menar att kommunen verkligen har lyssnat på berörda, i enkäter med Faktumförsäljare och med hemlösa på akutboenden, och att organisationer som Stadsmissionen och andra fått komma med synpunkter.

Avgörande blir ändå om det byggs fler bostäder som politikerna lovat, säger Lars Eriksson på stadsledningskontoret.

– Kommunens ambitioner att bygga fler bostäder kommer att få effekter på hemlöshetsproblematiken, säger Lars Eriksson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".