Fotograf	Drago Prvulovic / TT
Fotograf Drago Prvulovic / TT

Kan bli tillåtet med sprutbyte i Göteborg

"Självklart kommer vi att följa lagstiftningen"
1:33 min

I Göteborg har de styrande politikerna hittills sagt nej till sprutbyte, men deras veto kan försvinna.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) vill avskaffa det kommunala vetot och låta landstingen självständigt ansöka om att få tillhandahålla sprutbyte, säger Wikström till Aftonbladet.  Då kan det bli tillåtet i Göteborg. 

Folkhälsomyndigheten gick nyligen ut och rekommenderade att fler landsting börjar med sprutbytesverksamhet, något de hittills bara kan göra om kommunen säger ja.

Västra Götalandsregionen välkomnar förslaget och vill gärna införa detta, säger ordföranden i regionens hälso och sjukvårdsstyrelse, folkpartisten Jonas Andersson till P4 Göteborg.

Göteborg är en av storstadskommunerna som länge sagt nej till sprutbyten. Marina Johansson socialdemokratisk ordförande i kommunens sociala resursnämnd säger att kommunen kommer följa lagstiftningen. Men hon hoppas att staten kommer att fundera över konsekvenserna för sjukvården om man tillhandahåller sprutbyte. 

I dag finns sprutbytesprogram i sex städer: Stockholm, Malmö, Lund, Helsingborg, Kalmar och Kristianstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".