Räkorna har fortsatt rött ljus. Foto: Madeleine Blidberg/SR
Räkorna har fortsatt rött ljus. Foto: Madeleine Blidberg/SR

Fortsatt rött ljus för räkan

Havs och vattenmyndigheten: Beståndet är gott
1:02 min

Den omdebatterade nordhavsräkan behåller sitt röda ljus, förutom i Barents hav. Det stod klart när Världsnaturfonden i dag presenterade årets fiskguide.

Världsnaturfonden tycker ändå att det ser ljusare ut för beståndet av nordhavsräka men menar att den fortsatt dåliga kontrollen när det gäller dumpningen av småräkor och brister i förvaltningen hos ansvariga myndigheter gör att räkan behåller sitt röda ljus.

– För att kunna stoppa dumpningen av småräkor krävs en skärpt kontroll och förvaltning. Först då kan certifieringen av västkusträkan ta ordentlig fart. Många med mig ser fram emot att kunna njuta av hållbart fiskade färska räkor, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i ett pressmeddelande. 
 

Världsnaturfondens röda ljus är en rekommendation till konsumenterna att inte köpa nordhavsräkan utan i stället köpa miljömärkta räkor.


Ingemar Berglund på Havs och vattenmyndigheten tycker ändå att man har koll på räkvoterna. 

– Internationella havsforskningsrådet har konstaterat att utvecklingen av räkbeståndet är gott. Det är ingen fara med beståndet.  Men fisket har skyldighet att efterleva reglerna och vi gör vissa kontroller för att se att dom följer dom. Vi vet att det sker ett visst utkast. Vi har så pass mycket  bevis att vi har åtalsanmält fiskare. Det återstår att se hur rättsapparaten hanterar det. 

Däremot får för första gången miljömärkta tropiska räkor grönt ljus. Certifieringen innebär mindre antibiotika, kemikalier och kraav på effektivare reningssystem. Hänsyn måste tas till vilda arter och naturmiljöer och samråd ska ske med byalag och lokalbefolkningar. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".