Hovrätten i Västra Sverige. Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX.
Hovrätten i Västra Sverige. Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX.
BORÅS

Lägre straff för förskolepraktikanten

Mannen som i december förra året dömdes för sexövergrepp mot barn på en förskola i Borås, har fått sitt straff sänkt från två till ett år och sex månaders fängelse av hovrätten.

I dag kom hovrättsdomen mot den 30-årige tidigare praktikanten vid en förskola i Borås som i december dömdes till två års fängelse.

Mannen dömdes i tingsrätten för grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt untnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande och försök till grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Hovrätten friar för sexuellt ofredande
Nu ändrar hovrätten domen delvis och friar boråsaren för sexuellt ofredande. Ändringen gäller även åtalspunkten grovt utnyttjande av barn för sexuell posering - den ändras till utnyttjande av barn för sexuell posering.

Samtidigt sänks skadeståndet till ett av barnen med 13 000 kr.

Erkänner poseringsbrott
Övergreppen riktades mot tre barn i åldern tre till sex år. Den dömde har nekat till brott och bara erkänt  poseringsbrottet.

I sin överklagan till hovrätten hävdade mannen att han är oskyldig till de andra tre brotten och anklagade också tingsrätten för att ha gjort en felaktig bevisvärdering. 

Mannen har via sin advokat också hävdat att den rättspsykiatriska undersökning som gjordes inte visade några indikationer på pedofili.

P4 Sjuhärad
p4sjuharad@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".